Hero image
Hospitality

Tourist information

Poperinge, in de gezellige zuidwesthoek van West-Vlaanderen, is bekend als hopmetropool van Vlaanderen en als toegangspoort tot Frans-Vlaanderen, het stukje Frankrijk over de "Schreve" zoals de Frans-Belgische grens in de volksmond heet.  De historische binnenstad getuigt van een rijk middeleeuws verleden, de feestrank biedt een waaier aan evenementen en de spijskaart een uitgebreid gamma streekgerechten.   Tevens is het ook de geboorteplaats van België's eerste astronaut, Dirk Frimout.

Uit de Frankische nederzetting "Pupuringhaheim", omstreeks 433, evolueerde door eeuwen geschiedenis heen de stad "Poperinge".  Na een middeleeuwse bloeiperiode door lakenhandel, rankte de hop uit Poperinges vruchtbare bodem.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde Poperinge als oase van rust voor de Britse soldaten achter het loopgravennet rond Ieper.

Drie gotische kerken getuigen tot op vandaag van een groots verleden ...

  • Poperinge telt 5 deelgemeentes: Proven, Krombeke, Reningelst, Roesbrugge-Haringe en Watou.
  • Binnen de Vlaamse stedelijke structuur behoort Poperinge hiermee tot de groep van kleinstedelijke gebieden op provinciaal niveau.
  • Door de grote oppervlakte van de gemeente kunnen de afstanden oplopen; zo bedraagt de maximale afstand tussen Reningelst (Z) en Roesbrugge (N) 17 kilometer.   Landschappelijk vormt Poperinge de overgang tussen de IJzervlakte (N-grens) en de West-Vlaamse Bergen (Heuvelland).
  • Gelegen in de Westhoek grenst Poperinge aan de gemeenten Alveringem, Vleteren, Heuvelland en de stad Ieper.  Een groot deel van de gemeentegrens vormt bovendien de landsgrens tussen België en Frankrijk (Boeschepe, Godewaertsvelde en Steenvoorde).

Poperinge is ideaal voor een uitstap, een weekendje uit, een korte of lange vakantie.  Dit kan op diverse manieren.

  • Bezienswaardigheden: Tal van gebouwen en plaatsjes zijn vast en zeker een bezoekje waardig.  Zo is er ondermeer het Hopmuseum, het Talbot House en tal van andere gebouwen die je ook tijdens de stadswandeling kunt ontdekken.  Voor poëzie kan je steeds in Watou terecht.
  • Tevens kun je individueel of met het gezin de fiets bovenhalen om te fietsen met gids langs hop, bier en WOI.
  • Op bezoek bij een hopteler? Het kan!
  • Volkssportroutes: Een echte aanrader voor wie eens wil genieten van traditionele sporten (zoals ringwerpen, tafelkegel, pudespel of baanbolling).  Er zijn een 8-tal voorstellen beschikbaar voor groepen vanaf 10 personen.
  • Schooluitstappen: Een combinatie van leerrijke en ontspannende elementen in Poperinge en directe omgeving.
  • Sport & recreatie: Tal van uitgestippelde en bewegwijzerde wandel- en fietsroutes (ook ATF), samen met een 8-tal motoroutes tonen je de mooiste 'west'hoekjes.

Overnachten kan je in een comfortabel hotel of op een hoeve.  Je kan smakelijk eten in tal van uitstekende restaurants.  Onze streekgerechten en lokale bieren bieden een ruime keuze.

Ook met de huifkar kan je de streek verkennen.  Voor meer inlichtingen kan je steeds terecht bij de dienst voor toerisme.


Tournament sponsored by